Doprava nad Є40 zdarma

Ako zastrihnúť zarastené psie nechty?

Ako zastrihnúť zarastené psie nechty? - Pupple

Podobne ako ľudské nechty, aj psie pazúry neustále rastú. Ich veľkosť závisí od plemena a životného štýlu.

Mnohé psy si pazúry opotrebúvajú chôdzou alebo behom, najmä ak sa pri chôdzi používajú tvrdé povrchy. Spoločenské psy však väčšinou chodia po hladkých povrchoch, podlahách a matracoch. Takže šanca na prirodzené opotrebovanie pazúrov je malá.

Preto je potrebné udržiavať pravidelný strih pazúrikov vášho psa v správnej dĺžke, aby sa zabránilo ich rozštiepeniu a vážnym zraneniam. Ak sú pazúry psa príliš dlhé, spôsobujú tlak a bolesť na prsty a labky, čo v konečnom dôsledku spôsobuje vážne ortopedické problémy.

Aká je ideálna dĺžka paznechtov psa?
Metóda identifikácie dĺžky psích paznechtov je takáto; ak cvakajú o dlážku alebo spôsobujú nepohodlie, sú prerastené. V dôsledku zarastajúcich pazúrikov dochádza k viacerým problémom, ako je nepravidelná alebo nepohodlná chôdza vášho domáceho maznáčika, zlomeniny pazúrikov, zarastanie kýpťov, ktoré vedie k silnej bolesti a krvácaniu, môžu sa poraniť kĺby prstov a vankúšik labky, čo môže v budúcnosti spôsobiť vážne kostrové problémy.

Ako identifikovať psa pôst?

Psí necht sa skladá z vonkajšej a vnútornej škrupiny nechtu, nechtového lôžka a mäkkej kožičky živých tkanív, ktorá je bohatá na krvné cievy a nervy nazývané rýchle.

Psie pazúry si môžete ľahko ostrihať doma. Musíte však vedieť, ako rozpoznať pôst v nechte.

Svetlé nechty: V prípade svetlých nechtov je ľahké identifikovať rýchlovku vo vnútri nechtu pôst je ružová oblasť v strede bielej farby a vyzerá ako necht vo vnútri nechtu.


Tmavé nechty: V prípade tmavých alebo čiernych pazúrikov je ťažké identifikovať pôst , čo sťažuje strihanie. V tomto prípade musíte navštíviť veterinára alebo ošetrovateľa zvierat, aby vám ich ostrihal.


Dlhé nechty majú dlhý pôst !
Keď nestriháte pazúry svojho domáceho maznáčika pravidelne, pôst  rastie spolu s nechtom. Niekedy, keď sú nechty mimoriadne dlhé, sa môže predĺžiť aj pôst, dokonca môže dosiahnuť špičku nechtu. V tomto momente nebudete môcť psie pazúry zastrihávať.

Nesnažte sa tento dlhý necht zastrihnúť naraz. Najskôr by ste mali navštíviť veterinára alebo ošetrovateľa a postupovať podľa jeho pokynov, ako nechty postupne zastrihávať a skracovať pôst.

Nechajte nechty vášho psa rýchlo ustúpiť.
Špičky nechtov vášho psa môžete udržiavať krátke postupným zastrihávaním alebo pravidelnou prechádzkou po tvrdom drsnom povrchu. Pri každom strihaní pazúrikov dbajte na to, aby ste im každý týždeň zastrihli o kúsok viac. Quick ustupuje a posúva sa stále ďalej a ďalej až k nechtovému lôžku. Po každých siedmich dňoch vám quick dovolí zastrihnúť necht o kúsok viac. Takže quick sa nakoniec stane krátkym. Nestrihajte dlhý necht naraz. Vášmu chlpatému priateľovi to môže ublížiť.

Strihanie nechtov vášho psa
Prečo je potrebné strihať psovi nechty? Zvyčajne sa psie nechty opotrebujú chôdzou po tvrdom povrchu, ale nemusí sa to stať vždy. Preto ich musíte sami skontrolovať, či nie sú príliš dlhé. Nechty psa teda zastrihávajte tromi spôsobmi;

  • strihanie nožničkami/ zastrihávačmi
  • brúska na nechty/odbrúska
  • Prirodzené obrusovanie

1.Trimming
Na zastrihávanie musíte mať nástroje špeciálne určené na zastrihávanie psích pazúrov. Na trhu sú k dispozícii dva typy zastrihávačov.

Nožnicové nožnice: Nožnicové nožnice sú najvhodnejšie pre väčšie alebo väčšie psy, ktoré majú hrubšie paznechty. Nožnicové nožnice sa dodávajú vo viacerých veľkostiach, takže sa používajú aj pre stredne veľké plemená psov. Tieto nožnice sa majiteľom ľahko držia v rukoväti.
Gilotína: Gilotínové nožnice na nechty sa najľahšie používajú pre malé plemená alebo plemená hračiek, pretože majú tenšie nechty. Sú vhodné pre skúsených ošetrovateľov.


2. Dremel alebo brúska na nechty
Dremel je ďalšou možnosťou pre tých psov, ktorí nemajú radi tradičné zastrihávanie nechtov. Funguje ako opotrebovanie nechtu vibrujúcim kúskom brúsneho papiera v hornej časti namiesto strihania pazúrikov.

Zvuk Dremelu sa niektorým psom nemusí na prvýkrát páčiť. Ak ho teda používate po prvýkrát, zapnite a vypnite Dremel na nejaký čas a nechajte psa, aby si ho očuchal. Takto sa pes s brúskou zoznámi a nebude mu pri brúsení robiť problémy.

3.Prirodzené brúsenie
Prirodzené obrusovanie je metóda, ktorá umožňuje rýchle prirodzené ustúpenie. Pri tejto metóde musíte nechať svojho domáceho miláčika chodiť po tvrdom alebo betónovom povrchu. Tlak na podklad umožňuje, aby quick ustúpil smerom k nechtu.

Odstránenie pazúrikov
Keďže psy majú pazúry na každom prste na nohe, niektoré z nich majú ďalší necht nazývaný dewclaw, ktorý sa nachádza na vnútornej strane nohy. Niektoré psy majú pazúry len na prednej strane oboch nôh. Niektoré majú na dvoch zadných nohách, zatiaľ čo niektoré majú na všetkých štyroch nohách. Tieto pazúry sa nedotýkajú zeme a je potrebné ich pravidelne zastrihávať. U niektorých psov sú tieto pazúry súčasťou voľnej kože, pre ktorú môže byť strihanie nebezpečné.

Čo robiť, ak strihám pôst?
Ak ste nechty ostrihali príliš nakrátko a začali krvácať, nepanikárte. Zhlboka sa nadýchnite a postupujte podľa jednej z týchto metód;

  • Na necht by ste mali vyvíjať tlak, nech už máte akýkoľvek. Máte látku alebo kus odevu, ak máte gázu ešte lepšie. Vezmite gázu a priložte ju na vrchnú časť nechtu, ktorý krváca. Použite pevný tlak a držte ho. Krvácanie by sa tým zastavilo v priebehu niekoľkých minút.
  • Druhým spôsobom je múka alebo kukuričný škrob. Ja osobne dávam prednosť kukuričnému škrobu. Kukuričný škrob nasypte do malej misky. Položte nohu svojho psa priamo do misky. Kukuričný škrob môžete dať na koniec prsta a priložiť ho priamo tam ešte raz na krvácanie. Ak chcete proces urýchliť, môžete prášok na krvácajúci necht zľahka pritlačiť.
  • Styptický prášok, styptická ceruzka a styptické vankúšiky sú ako antikoagulanty, ktoré by sa mali aplikovať priamo na miesto, ktoré krvácalo. Krv sa zastaví v priebehu niekoľkých minút, keď tento styptický prášok nanesiete na necht psa, ktorý krváca. Túto metódu používajú najmä ošetrovatelia domácich zvierat.